dijous, 8 de març del 2012

La Pobresa Energètica

Actualment la paraula "pobresa" està a l'ordre del dia, per desgràcia. Avui m'agradaria parlar d'una pobresa en concret: la pobresa energètica.
 
Aquesta pobresa, actualment, l'està patint molta gent a la nostra pròpia ciutat, comarca, país... No cal marxar lluny, no cal esperar que ens ho expliquin al TN de la TV, no cal esperar més temps per obrir els ulls i prendre consciència del que està passant al girar la cantonada; dades com aquestes ens donen una idea de la gravetat:
  • Més del 18% de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa (IDESCAT)
  • Espanya és un dels països de la UE amb més excés de mortalitat a l'hivern (Estudi: Excess winter mortality in Europe: a cross country analysis identifying key risk factors)
  • El 60% dels habitatges estan construïts sense criteris d'eficiència energètica (INE)
  • El 12% de la població no pot mantenir casa seva a una temperatura adequada (INE)
  • El 17% dels habitatges presenten humitats, goteres o altres problemes derivats d'un mal aïllament (INE)
  • Què és la Pobresa Energètica?
"Dificultat o la incapacitat de mantenir la llar a unes condicions adequades de temperatura a un preu just" Ecoserveis, Referent en cultura energètica 

" Incapacitat d'una llar de satisfer la quantitat mínima de serveis de l'energia necessaris per satisfer les seves necessitats bàsiques, com és mantenir la llar en unes condicions de climatització adequades per la salut (18º a 20º hivern i 25º estiu)" Iurbana

 Ara cal estudiar aquest concepte per conèixer les seves víctimes, les seves causes i conseqüències.
  • Què causa la Pobresa Energètica?
Hi ha varis factors que ajuden a travessar el llindar de pobresa energètica.  
  1. Baix Nivell de Renda: Vivim sota un model polític-econòmic capitalista, i no podem negar que aquest sistema afavoreix l'aparició de classes socials i a l'hora accentua cada cop més la diferència entre elles. En l'actualitat es poden veure "millor" que mai aquestes diferències. El desconegut Quart Món és una realitat que pateixen cada dia més persones.
  2. Increment preus de l'energia: Al provenir, en la seva major part, de materials fòssils amb "data de caducitat" i amb un preu que augmenta exponencialment, crec que l'energia ja es pot considerar com un "bé preuat". Aquest increment de preus pot fer inassumible el pagament de factures en les famílies amb menys recursos.
  3. Baixa qualitat en l'edificació: Actualment hi ha un immens parc d'edificis amb sistemes constructius i materials no adequats a la normativa actual (CTE), i per tant podem dir que tenim un parc d'edificis immens sense assolir els mínims d'habitabilitat, funcionalitat i estabilitat necessaris. En aquests casos ens podem trobar en situacions de propietaris que no volen invertir diners per rehabilitar els seus pisos, ja que malgrat no facin aquestes obres, ells continuen llogant els habitatges o bé ens podem trobar en famílies que van poder comprar un habitatge en un moment de bonança econòmica i ara és possible  no puguin permetre's rehabilitar els seu pis.
 Com veieu les 3 causes analitzades de forma superficial van unides entre si.
  • Quines conseqüències pot tenir la Pobresa Energètica?
  1. Impactes sobre la salut física i psíquica: Viure en condicions per sota els mínims d'habitabilitat pot provocar problemes de salut. El fred i la humitat poden provocar problemes respiratoris com asma, bronquitis etc. Les persones més vulnerables són els infants, la gent gran o persones amb malalties cròniques. Per altre banda no hem d'oblidar, que viure sota aquests mínims d'habitabilitat pot provocar malalties psíquiques ja que pot provocar angoixa, ansietat i depressió provocada per el sentiment d'aïllament i exclusió social.
  2. Degradació de l'estat de l'edifici: "És un peix que es mossega la cua" si vius en situació de pobresa no tens els diners necessaris per poder rehabilitar l'edifici o habitatge i així poder atenuar o eliminar les causes d'aquesta situació de ineficiència energètica o inhabilitat.
  3. Acumulació de deutes: Sovint els usuaris d'aquests habitatges amb aquestes condicions tenen rendes baixes i despeses a fer front, en la majoria dels casos no poden fer front a les seves despeses i causen una acumulació de deutes que va creixent desmesuradament.
  4. Emissions de CO2: La situació precària d'aquests edificis provoca una ineficiència energètica que fa augmentar les emissions de CO2, causades per la baixa qualitat de l'edificació i de les baixes prestacions energètiques.Per exemple: els usuaris han de fer més ús de calefacció per poder calefactar un habitatge sense aïllament o amb entrades directes d'aire, i en canvi aquest usuari és el que te una renta més baixa i el que menys pot fer front a les factures. Tot plegat contradictori però cert.
  • Els deures pendents de l'arquitectura 
Com ja hem vist són varies les causes que ens porten a la pobresa energètica, em centraré en parlar de la causa relacionada amb l'arquitectura, ja que és la meva especialitat i l'objectiu d'aquest blog. Per descomptat no resto importància a la recerca de solucions per les altres causes, però crec que hi ha gent qualificada i especialista que ens ho pot explicar millor que jo mateixa.

El títol d'aquests blog ho diu ben clar "Arquitectura Sostenible" sense matisar quin tipus de sostenibilitat, normalment parlem de la sostenibilitat mediambiental però és en articles com aquest on es pot veure la necessitat del teixit de les tres sostenibilitats: Econòmica - Social - Mediambiental una sense les altres perden sentit.

Suposo que alguns dels lectors d'aquest article no sou especialistes en edificació, i crec que abans de continuar llegint, cal que us expliqui la situació actual: Al 2006 va entrar en vigor el Codi Tècnic de l'Edificació (CTE), normativa que regula la construcció. Aquesta normativa va fer grans avenços en termes de sostenibilitat (són avenços però no suficients) malgrat tot, en l'actual parc d'edificis la major part són construïts en anys anteriors al 2006, fet que provoca tenir un gran nombre d'edificis no adequats al CTE ja que aquest no és retroactiu, i conseqüentment estan regits per normatives antigues, les quals no eren gens estrictes en sostenibilitat ni eficiència.

Unes de les actuacions que es podrien realitzar per fer front a la Pobresa Energètica en la vessant tècnica serien:

  1. Caminar cap a l'obligatorietat del compliment del CTE (normativa actual) en el parc existent dels edificis. Amb la possibilitat de rebre subvencions o ajudes en cas que el propietari demostri no poder pagar el 100% de les obres.Actualment hi ha organismes que estan oferint ajudes per aquest tipus d'obres: IDAE és una d'elles.Segurament, els lectors tècnics, ja coneixeu les famoses ITE (Inspeccions Tècniques de l'Edifici) que obliguen d'aquesta manera a mantenir l'edifici en un estat de seguretat i estabilitat estructural correctes, en aquestes revisions periòdiques és on es podria avaluar, més detalladament, l'aïllament (tèrmic i acústic), l'estanquitat (aigua i aire) i avaluar la necessitat de rehabilitació en aspectes d'habitabilitat i funcionalitat. D'aquesta manera es podria aconseguir un document que recollís tot aquesta informació alhora de llogar o comprar un habitatge.
  2. Aconseguir un certificat energètic al llogar un habitatge, on se't informi (com a llogater) de la qualificació energètica que té l'habitatge que traduït es pot assimilar a saber quan gastaràs per condicionar aquell habitatge. Aquest certificat ja és una realitat en altres països com França. Trobem normal i evident que quan comprem un cotxe o una rentadora ens expliquin quant consumeix, i en canvi quan comprem o lloguem un pis ningú ens explica quant gastarem en climatització, ni en enllumenat etc. El punt 1) i punt 2) serien complementaris un de l'altre.
  3. L'actuació d'alguna Associació de Tècnics especialistes en edificació que donessin solucions tècniques, administratives-burocràtiques, assessorament general etc.a famílies o persones que es troben en situacions de Pobresa Energètica. Especialistes en edificació + treballadors socials crec que fem un bon equip per oferir solucions a les famílies que es troben en situacions de pobresa energètica. Evidentment caldria realitzar un previ estudi, per analitzar les situacions especifiques de cada una de les famílies, i establir un ordre d'actuació segons necessitats etc.
Perquè aquestes mesures puguin ser realitat és necessària voluntat política.
Segurament mai tothom podrem viure en igualtat de condicions, però sí que hem de poder viure complint uns mínims que les mateixes normatives estableixen.

                                                                                                            Bibliografia consultada
 Guia Pràctica: Com actuar davant de la pobresa energètica Ecoserveis


5 comentaris:

  1. Trobo que és molt clar i que va més enllà del vessant tècnic, per mostrar-nos una realitat sociològica i trista com és la del Quart Món. O ja en diuen cinquè?

    ptons!

    ResponElimina
  2. L'actuació nº2 "certificat energètic en habitatge de lloguer" ho considero molt interessant,bàsic i exigible. Com a usuaris hem de tenir la suficient informació dels consums de l'habitatge per saber de quin "mal que hem de morir", no sé quan entrarà en vigor però malauradament amb aquest país tinc la sensació de que serà allò de "feta la llei, feta la trampa", bé esperem que no sigui així!

    Felicitats per la feina feta!!

    ResponElimina
  3. Molt interessant aquest article. Més clar ja no pot ser.

    Salut!.

    ResponElimina
  4. Gràcies a tots pels vostres comentaris i el vostre suport!

    ResponElimina