dijous, 21 de juliol del 2011

Un plus medi ambiental per una empresa: ISO 14001 i ISO 50001


  • Què són les normes ISO?
En general aquestes normes són d'aplicació voluntària, però sovint, el mercat les pot fer obligatòries. I cada cop ens trobem més en aquesta situació. A vegades la mateixa empresa té la voluntat d'implantar un Sistema de Gestió , però sovint aquesta necessitat la provoca la demanda del mercat i la competència.
  • Què és realment la ISO 14000?
  1. És una família de normes voluntàries sobre Gestió Mediambiental
  2. Són elaborades per el TC 207 de la Organització Internacional d'Estandarització (ISO)
  3. Sistemes de Gestió Mediambiental (SGA)
  4. Avaluació i Auditoria Mediambiental
  • Què és un SGA?
Un Sistema de Gestió Ambiental és el marc global per gestionar les activitats relacionades amb el medi ambient a curt, mitjà i llarg termini. Inclouen les responsabilitats, els procediments, els processos i els recursos per desenvolupar e implementar la política mediambiental. Cal remarcar que no es tracta d'un sistema aïllat , ja que està vinculat al Sistema de la Qualitat i a l'estratègia global de l'empresa.


 Aquesta norma estableix com implementar un SGA eficaç. La norma s'ha generat per gestionar el delicat equilibri entre el manteniment de la rendibilitat i la reducció de l'impacte ambiental.



 Què conté la ISO 14001?
  • Requisits generals
  • Política  medi ambiental
  • Planificació de implantació i funcionament
  • Comprovació i mesures correctives
  • Revisió gestió
La missió principal és identificar aspectes que tenen un impacte ambiental associat significatiu i crear uns objectius per tal de minimitzar-los mitjançant un seguiment i un control operacional amb una millora continua. Obliga a l'empresa a analitzar contínuament els seus processos i marcar-se fites i objectius per reduir els seus impactes ambientals.















Personalment crec que la implantació de la ISO 14001 és un petit pas per la millora de les empreses, però no vol dir que aquesta empresa sigui 100% respectuosa amb el medi ambient, simplement vol dir que fa les coses amb un cert criteri i que està obligada a repensar contínuament el seu sistema. La meva posició davant d'aquests Sistemes de Gestió és que en empreses conscienciades i sense poder-se permetre la despesa que comporta la seva implantació, poden utilitzar com a guia de bones pràctiques
La certificació permet:
  • Demostrar als organismes reguladors i governs el compromís d'aconseguir el compliment de les lleis i normes. Això crec que no hauria de ser a través d'una certificació, hauria de ser un mínim exigibles a totes les empreses.
  • Demostrar el compromís medi ambiental als grups d'interès.
  • Demostrar a clients i treballadors l'enfoc innovador i progressista. Això passarà en empeses on la Direcció hi estigui conscienciada.
  • Augmentar els accessos a nous clients i socis comercials. Cada cop més els clients busquen, el que li dic, "eco-plus  " i la ISO podria ser un indicador.
  • Millorar la gestió dels riscs mediambientals, actuals i en el futur
  • Reduir potencialment el cost d'Assegurances de Responsabilitat Civil
  • Millora la reputació
 La certificació en ISO 14001 en el cas de multinacionals i grans empeses poden arrossegar molts més beneficis ambientals i no només en la seva empresa. Grans empeses poden exigir que els seus proveïdors també estiguin certificats i que els hi garanteixin un llistat de paràmetres ambientals.

A sigut una breu pinzellada sobre la ISO14001 només amb la idea que en sigueu coneixedors si voleu realitzar la certificació de la vostre empresa us recomano que us poseu en contacte amb una consultoria, com també us recomano que la que escolliu tingueu alguna referència, en l'actualitat hi ha persones-empreses no professionals que també exerceixen aquesta feina, i d'aquesta manera us sortirà més car i podeu no passar les auditories i no aconseguir el vostre certificat.



Recentment s'ha anunciat la publicació de la primera norma internacionalment reconeguda per gestió energètica (ISO 50001), per tal d'aconseguir reduir les emissions de CO2 a les empreses.



Té com a principal objectiu ajudar a les organitzacions a implantar els processos necessaris per tal de consumir de forma eficient l'energia que utilitzen. El sistema que presenta és similar el ja comentat anteriorment amb la ISO14001, es tractarà de desenvolupar i implementar plans d'acció, objectius i indicadors per tal de reduir el consum i identificar, prioritzar i registrar oportunitats de millora de la gestió energètica.

Com es pot deduir, aquesta norma s'ha creat en el moment que s'ha vist que els materials fòssils tenen un límit i s'acaben, alhora el medi ambient també té un límit. No ens hem de quedar tranquils amb la implantació de al ISO5001 no és la solució a tots els problemes mediambientals que tenim però si que podem considerar que és una declaració de intencions important.

L'organització que l'implanti tindrà beneficis en molts camps: estalvi econòmic i financer, millorarà considerablement la seva reputació demostrant el seu compromís amb la millora de l'eficiència .


Mike Low, director de Normalización de BSI ha declarat:
"ISO 50001 es una importante y nueva norma mundial que aportará un gran valor añadido a las organizaciones en todo el mundo que tienen que afrontar los crecientes costes energéticos y una mayor legislación gubernamental sobre cambio climático".

La ISO50001 podrà ser utilitzada per organitzacions de tots tipus, independentment de la seva ubicació geogràfica, cultura o condicions socials. (aquest últim es podria discutir extensament)

Cal recordar que la implantació de qualsevol ISO comporta una inversió econòmica i logística, això si també tindrà beneficis econòmics i logístics i aquests últims seran importants. Les mesures aplicades seran unes o altres depenent de la zona geogràfica i depenent del tipus d'organitzacions i les seves activitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada