diumenge, 8 d’agost del 2010

Tursime rural: Can Gasparó

Aquest cap de setmana vaig poder conèixer "Can Gasparó", una casa rural la qual ha estat rehabilitada amb criteris sostenibles.

Es situa a Planoles, a 1300m d'altura orientada al Sud i protegida per arbres els vents del nord.

És una masia reformada, les parts més antigues de la masia són del 1730. El fet que sigui una rehabilitació ha creat un límit amb la sostenibilitat, ja que la base estava feta i l'havien de conservar.

Aquesta masia demostra que la sostenibilitat no només és per obres noves, el contrari, sempre he pensat que té més criteris sostenibles la rehabilitació que no pas l'obra nova. Les cases també es poden "reciclar", "reutilitzar" etc. i com això també defenso que l'arquitectura sostenible també hi te lloc a la ciutat (ja en parlarem)





Actuacions eficients en la millora de la masia:

  • Materials

La primera premisa suposo que era, la conservació dels materials existents, això explica la conservació de les parets de pedra, les bigues de fusta.

Totes les ampliacions, reforços que s'han fet han sigut amb aquests materials, les pedres es dedueix que fent l'ACV (Ánalisi cicle de Vida) el resultat ha sigut: poques emissions de CO2 ja que l'extracció, el transport i l'adqueació a l'ús, són feines que en aquest entorn són factibles i senzilles. I amb les bigues noves o reforços de les existents ens comentaven, els propiearis de la casa, que són de fusta laminada Frosch amb la ecoetiqueta partinent la qual assegurava que era d'explotacions sostenibles.

Les pintures són de la casa Monto; són pintures al silicat que afavoreixen la transpiració. A les zones comunes de la planta baixa s’ha pintat amb el color blau típic dels Pirineus que segons la tradició “no deixava entrar bruixes”.



  • ACS i calefacció

L'ACS s'aconseguiex en part per uns tubs solars al buit, evidentment orientats a Sud.
En aquesta zona geografica tenen grans pedrades les quals van fer malvé aquests tubs, i han hagut de ser protegits, disminuit així el seu rendiment. Amb aquest fet demostrem un cop més la importància que té l'entorn, el clima i la zona geogràfica alhora de dissenyar un edifici.

Per aconseguir l'ACS i la calefacció hi ha un altre sistema, el qual es tracta d'una caldera de llenya de 30KW, que aprofita els boscos de la pròpia finca. Aquesta és considerada una font renovable i sense emissions de CO2, segons el Protocol de Kyoto. Presenta certs problemes de regulació i de baix rendiment energètic ja que el tipus de fusta predominant impedeix l’ús de sistemes de recirculació de gasos calents.

I per últim hi ha una altre font de generació d'energia a base d'una caldera de propà de 30KW que s'utilitza per cuines i com a font de reserva energètica per calefacció i ACS.


  • Aïllament

Com a construcció antiga que és, totes les parets són massises de pedra d'uns 50-60cm de gruix. Això és un indicador de la gran inèrcia tèrmica que te la casa. I les intencions de la seva rehabilitació vans ser no alterar aquesta inèrcia tèrmica, per tan es va evitar col·locar aïllament tèrmic a les parets.

La coberta s'ha reformat en varis punts , els quals s'han aprofitat per millorar el seu aïllament, a base de làmines de suro.


"Els vidres ocupen un important paper en l’aïllament. El subministrament i la selecció de vidres i les seves característiques segons les diverses orientacions ha estat realitzat per la casa Saint Gobain Glass. Destaca la creació d’una finestra en la orientació nord que permet aprofitar la llum blanca d’aquesta orientació sense perdre més energia que la de la paret de pedra corresponent."


A la façana sud, la qual el pis superior és la vivenda dels propietris i el pis inferior la casa rural, hi ha instal·lats uns vidres que s'autonetegen es diuen: Vidres Bioclean

S'han hagut de ajustar les fusteries antigues, per tal d'evitar pèrdues energètiques.


Pel que fa a l'aïllament acústic no hi ha hagut grans reformes, ja que l'entorn és un entorn tranquil. Només va caldre estudiar com reduir el soroll a l'interior de la casa, ja que l'ús de casa rural comporta un confort acústic entra habitacions i les instal·lacions de la casa. En algunes habitacions hi ha moqueta ecològica antisoroll.

I per evitar la producció de sorolls a les conduccions de la calefacció, s’ha instal•lat un sistema de variació de potència de les bombes que permet la seva adaptació a les necessitats de calefacció de cada moment, evitant la velocitat excessiva de circulació d’aigua.

  • Gestió de l’aigua

"L’aigua s’emmagatzema en un dipòsit de 20 metres cúbics que alimenta el dipòsit de cloració que és de 1m3, des del que es distribueix aigua a tota la casa. La cloració és una exigència de l’administració.


Per disminuir el consum d’aigua i especialment per reduir el volum d’aigües residuals, es reutilitza l’aigua per dutxes i rentamans gràcies a una xarxa separativa i un sistema Aquacycle de Pontos de Hansgrohe.
La depuració d’aigües residuals es fa per mitjans propis en una instal•lació d’oxidació biològica Biotritt, en estar allunyat dels sistemes públics de depuració.


L’aigua de les aixetes és potable però degut a que s’ha clorat és preferible servir aigua mineral embotellada a les taules.
Es disposa d'una bassa de reserva de 120 metres cúbics amb sistema de filtració, depuració i areació, on es crien carpes reials." ens explica l'Enric Auli i la Gemma Muñoz, els promotors de la casa.

  • Il·luminació artificial

A les habitacions, hi ha una llum tènua de baix consum. Ens van comentar que havia sigut un tema dificil a tractar, ja que les llums de baix consum, estètiques, econòmiques, de llarga durada i de rapidesa de repost és complicat que compleixin tots aquests requisists. I alhora al tenir les parets de pedra abosrveixen una gran quantitat d'energia lluminosa cosa que obliga a incrementar la potència de les intsal·lacions.



Vaig estar-hi un cap de setmana, i el segon dia a la tarda vem tenir una xerrada amb el Promotor de la casa, el qual ens va explicar l'estudi de camps magnètics, les zones de radó i altres enregies que creuen que hi ha per la zona. Personalment reconec que sóc contraria aquests estudis, mentre no se'm demostri amb justificacions físiques. Malgrat la meva posició, l'Enric em va convèncer  amb el tema del Radó, el qual em va incitar a voler-ne saber més sobre el tema, i aquests dies em dedicaré a buscar estudis científics.

Va ser un gran cap de setmana, el qual us el recomano a tots.
A part de l'interès arquitectònic que pot tenir la casa, atrau encara més la proximitat que hi ha entra clients i els propietaris, et fan sentir com a casa. Alhora crec que és molt interessant saber amb els inconvenients que s'han anat trobant alhora de rehabilitar la masia.
____________________________________________
Idees a comentar en pròxims articles:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada