dijous, 14 d’abril del 2011

Els corredors verds urbans a Barcelona

Proposta de corredors verds urbans de Barcelona

L'estudi de "Definició dels corredors verds urbans a Barcelona de l'any 2006" que va ser elaborat per l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona que per encàrrec de l'Ajuntament va formular una proposta de xarxa d'eixos verds que enllacen els grans espais públics i espais verds del municipi a manera de corredors de connexió entre el litoral i la serralada de Collserola i longitudinalment entre el riu Besós i Llobregat.



Un corredor verd a la ciutat: és una franja continua amb presència dominant de vegetació i ús exclusiu, o prioritari de vianants i bicicletes, que travessa el teixit urbà i connecta amb parcs urbans i amb ecosistemes de l'entorn. Els corredors verds urbans tenen un paper estratègic en la salut ambiental i social de les ciutats de cara a un futur més sostenible.

La proposta de corredors verds urbans de Barcelona està elaborada en funció de:
  • Requeriments necessaris per la connectivitat del verd en superfície
  • Possibilitats de connexió verda en alçada
Aquests dos punts s'estudiaran segons l'estructura dels diferents teixits urbans i de la seva interrelació amb xarxes de mobilitat.
L'objectiu principal és la millora del benestar dels ciutadans, i per això s'estudia i es fomenta:
  • Accessibilitat amb transport públic
  • Espais prioritaris per a vianants
  • Xarxes de bicicleta
Mitjançant els sistemes d'informació geogràfica (SIG) així s'analitzen els para`metres que configuren el diferents teixits urbans i s'estudia si és possible o no la incorporació d'un corredor. D'acords amb aquesta diagnosi s'han planificat els tres corredors verds urbans a la ciutat de Barcelona:
  1. Corredor Ciutadella-Collserola: el primer que cal implementar per tal de connectar zones aïllades i facilitar el desplaçament de la fauna i la flora entre el parc de la Ciutadella i el Parc Natural de Collserola i la connexió mar-muntanya amb un recorregut pels ciutadans a peu o amb bici.
  



















       2. Corredor Collserola -Montjuïc
       3. Corredor Collserola Fòrum
    L'execució d'aquests corredors crearà una continuïtat funcional del verd que evitarà que els espais verds esdevinguin parèntesis urbans i es crearà una capa continua de vegetació fent ús dels parcs existents, de l'arbrat viari i del potencial enverdiment dels grans carrers i les avingudes on s'ha de reduir el trànsit de pas motoritzat.

    Ara només ens queda esperar a la seva aprovació i execució i veure'n els resultats. 
    Crec que anem cap a un bon camí, de moment.

    2 comentaris:

    1. Molt interessant, esperem que s'executi eficaçment!
      De vegades hi ha corredors biològics que només ho són als mapes. Per exemple, a Palau de Plegamans hi ha una nau industrial al bell mig d'un suposat connector.

      Per curiositat, vaig veure que em vas seguir al twitter i més tard et vas esborrar, hi ha algun motiu? Tweets poc engrescadors, pesats? Si no és molèstia, m'interessaria conèixer el motiu...

      Salut!

      ResponElimina
    2. Annette gràcies pel comentari respecte els corredors verds urbans.
      Respecte tema Twitter no crec q sigui el lloc per parlar-ne però: un ha de fer una selecció de les persones a seguir i aquesta selecció passa per triar els temes que més interessin a un personalment. NO vol dir q no comparteixin idees teves però si q vol dir q el twitter l'utilitzo per saber filtradament temes del meu interès principal.Si no sabria de tot i de res!!!
      Gràcies!

      ResponElimina