dilluns, 9 de maig del 2011

La Fàbrica del Sol

Què té la Fàbrica del Sol que la fa diferent?



Ja havia fet aquesta visita fa temps, però dimecres va ser diferent perquè aquest cop vaig anar-hi acompanyada de tècnics i ens van ensenyar totes les instal·lacions de la Fàbrica del Sol amb unes explicacions d'una experta que em van acabar de perfilar tot allò que havia vist mesos anteriors sense visita guiada.
La Fàbrica del Sol té les portes obertes al públic la podeu visitar, dins el seu horari ,quan volgueu i d'aquesta manera feu vosaltres mateixos una visita per les entranyes d'aquest edifici, alhora també teniu la oportunitat de concertar una visita guiada, que sincerament us la recomano, és molt interessant.
Aquest article té la intenció de posar-vos la mel a la boca, explicant el que hi vaig poder veure i així vosaltres al acabar de llegir-ho us dirigiu cap allà a constatar tot allò que us he explicat.
No us explicaré la història de l'edifici per una qüestió de llargada del post així que si us interessa la podeu trobar a l'Informatiu del CAATEEB.
  • Vídeo de presentació:
 Us reben amb un vídeo molt interessant i senzill alhora, on t'explica el motiu d'aquesta rehabilitació tant eficient en aquest edifici. Personalment recomano la visualització d'aquest vídeo per sintetitzar els conceptes importants de l'eficiència, i alhora cal destacar la seva fàcil comprensió pensada per rebre tots els públics, així que si teniu la oportunitat recomano fer la visita amb la família i els més petits.
Et pot resoldre dubtes com què és la petjada ecològica? com funcionàvem abans i com hem arribat fins les energies alternatives etc.
  • Visita de l'edifici:
A la  Planta Baixa és on et formules més preguntes, i la resposta la tindrà sovint a la coberta. Així que començaré l'explicació des de la coberta perquè les altres plantes s'han de veure personalment per creure-ho!
    1. Pèrgola de col·lectors solar de tubs al buit:  És un interessant sistema de protecció solar directa i alhora actua com escalfador de l'ACS. Es pot assimilar als panells solars que tots coneixem però amb un sistema de tubs al buit. Existeixen aquests tubs orientables els quals augmenten la seva eficiència al anar seguint el Sol al llarg del dia. Aquests sistemes es caracteritzen per un alt rendiment.Remarco la sensació de confort i protecció solar que ofereix al visitant de la coberta, crec que és totalment estètic i útil en molts aspectes.






      
    2. Aljub de recollida d'aigua de pluja: Tota la superfície de la coberta és un aljub de recollida d'aigua de    pluja. No és massa profund però al tenir molta superfície hi acab emmagatzematge uns bons m3 d'aigua que servirà per la cisterna del vàter. L'aigua hi filtra a través de les juntes del paviment flotant de la coberta. té un sobreeixidor per tal que mai arribi a sobrepassar el seu límit de volum d'emmagatzematge i alhora també té unes boies de seguretat per evitar que no s'utilitzi l'aigua estancada al terra de l'aljub i en cas d'èpoques de poca pluja s'ompliran les cisternes del vàter amb aigua de xarxa. Però ens van comentar durant l visita que mai s'havien trobat en aquest cas.







    3. Coberta verda: En una rehabilitació d'aquest nivell no hi podia faltar una coberta verda. Com podeu veure a la fotografia no és en tota la superfície de la coberta si no en alguns trossos. Com podeu llegir al article "Les cobertes verdes a Barcelona" aquestes tenen grans avantatges tant en biodiversitat com en aspectes tèrmics en l'edifici.







    4. Nius per ratpenats: La Fàbrica del Sol pretén mantenir la biodiversitat. A Barcelona cada cop estem conquerint territoris o espais on abans hi vivien alters éssers vius que no eren els humans. Per aquest motiu tenen diferents nius per diferents aus per tal de minimitzar l'impacte de l'ésser humà. A Barcelona existeix el problema de l'existència de nius de orenetes a parets mitgeres, l'actuació que es proposa és disminuir aquests forats però sense tapar-los en la seva totalitat. Els nius que veieu a la fotografia, hi poden cabra uns 6-8 ratpenats! és una dada que em va impactar!


    5. Captador de llum solar: Aquestes és una de les preguntes que et formules quan estàs a l'inici de la visita quan veus una sala que està il·luminada amb llum solar, però tu veus finestres ni res exterior. Doncs a la foto de la dreta hi ha la resposta. es tracta de una captador de llum solar amb fotosensors que el fan anar movent seguint la trajectòria de la llum solar i la condueixen per cables de fibra òtica fins a la planta baixa, d'aquesta manera quan és de dia i fa sol no cal encendre la llum artificial!Un gran invent que avui en dia encara no el veiem massa.
    A la fotografia inferior hi ha un altre exemple de l'aprofitament de la llum solar, aquesta és directa a través d'una claraboia que hi ha coberta. La fotografia està feta des de PB enfocant al sostre de vidre, i on es pot veure que és el terra d'una sala on hi ha gent, aquesta sala de p.primera estava amb la llum artificial apagada i quedava il·luminada només amb la llum natural.














    6. Plaques fotovoltaiques: No podien faltar les plaques fotovoltaiques amb un edifici com aquest. Però curiosament tenen peculiaritat de disseny. Com veieu a la foto just davant de les plaques hi ha una xemeneia la qual li fa ombra directament sobra les plaques, però la rehabilitació d'un edifici catalogat suposa trobar-te amb aquest tipus de problemes. Per una banda les plaques no es podien instal·lar a cap altre façana, per tant havien de resoldre el problema de la xemeneia, la qual no podien enderrocar perquè està catalogada. La solució va ser estudiar l'ombra que provocava sobre les plaques, i el resultat va ser que a l'estiu l'ombra era més aixafada i afectava a les plaques de la fila inferior i a l'hivern era més allargada i afectava a la línia de plaques de la vertical esquerra. Per tant la solució al problema va passar per connectar les plaques en horitzontal a l'estiu (així només afectava a una fila) i a l'hivern la connexió es realitza en vertical. D'aquest panell que es pot veure a la foto, hi ha plaques per consum propi i altres connectades a la xarxa. Aquesta última és la solució més pròpia, ja que pots extreure'n més benefici i consumeixes l'energia que tu necessites.



    7. Caldera de biomassa amb pellets: Aquest és el sistema de calefacció de la Fàbrica del Sol. Aquest tipus de calderes s'alimenten amb pellets, que estan formats per biomassa que pot ser arbustos, residus forestals o de poda etc. La gran qualitat que té a nivell d'emissions de CO2 és que quan la caldera crema els pellets alliberen CO2 però és el mateix que les plantes han capturat durant la seva vida per tant el balanç d'emissions per un bon ús, s'equilibra i dona zero.









     8. Mobiliari amb material reciclat-reutilitzat: I ja per acabar destacar que la zona de cafeteria les cadires també són especials. com es veu a la foto estan fetes amb material reutilitzat. I a part de ser còmodes i útils jo les trobo estètiques!!














    I us aviso, això només és un tast dels que podreu veure a la Fàbrica del Sol! si us ho explico tot no tindria gràcia! us he deixat sorpreses...ara no teniu excusa per no anar-hi eh!
    Mireu al seu web el programari d'activitats que són interessants!
    Espero que tingueu una bona visita a la Fàbrica del Sol!

      3 comentaris:

      1. Jo ho espero, i seria genial poder-hi anar amb algú que combine coneixements tècnics amb passió pel que explica.
        Se t'acut algú ;)

        Petons!!!

        Sergi

        ResponElimina
      2. voluntària! compleixo tots els requisits!quan vulguis!

        ResponElimina
      3. fa molts dies d'aquests posts, però jo m'apunto a fer-hi una visita!!! m'encantaria coneixer aquest lloc, i el sergi té raó, amb algú que ens expliqui coses.... millor que millor!! anem-hi?

        petonets!

        * lucia

        ResponElimina