dilluns, 11 d’octubre del 2010

Aigua Calenta Sanitària (ACS)

Com podem reduir el nostre consum?


Aigua Calenta Sanitària (ACS)

Quin tipus de sistema d'escalfament de l'aigua teniu a casa vostra?

a) escalfament instantani amb gas, el qual es pot combinar amb la calefacció
b) escalfament per acumulació de gas per instal·lacions comunitàries o termos elèctrics individuals.


L'opció a) no és aconsellable en habitatges amb més de 1 quarto de bany, ja que impliquen un malgastament d'energia innecessari  a causa dels canvis de cabal i l'escalfament de les canonades de llarg recorregut.

El sistema més eficient i econòmic és el de un acumulador d'ACS per gas, amb retorn i programable.

S'ha de regular la temperatura del calentador a uns 41-42º, cal evitar baixar la temperatura excessiva de l'aigua calenta barrejant-la amb aigua freda.


Cal canviar el costum de banyar-nos pel de dutxar-nos, d'aquesta manera estalviarem energia i aigua, el consum de banyar-nos és 4-5 vegades superior al de dutxar-nos.

Per estalviar aigua tant freda com calenta, us comento 10 accions que crec que són bàsiques:
  1. Tanquem les aixetes quan no les utilitzem: mentre ens rentem les dents, mentre ens ensabonem...
  2. Instal·lar airejadors a les aixetes és molt econòmic i s'estalvia molta aigua ja que barregen aigua i aire i nosaltres tenim la mateixa sensació de pressió.
  3. Fem servir la rentadora o el rentaplats amb la càrrega complerta.I a l'hora de comprar un electrodomèstic cal mirar el seu etiquetatge, categoritzat en A i mirar els seu consum anual tant d'energia com d'aigua.
  4. Instal·lem cisternes del vàter amb doble descàrrega, o en cas de no poder canviar-la, podem col·locar una ampolla d'aigua plena dins la cisterna i així hi haurà menys volum a omplir cada cop que tirem la cadena.
  5. No evoquem productes tòxics o nocius pel vàter, lavabo o dutxa.
  6. Reguem les plantes de bon matí o al vespre per evitar la seva evaporació.
  7. Si es volen fer obres, és recomanable realitzar un aprofitament de l'aigua residual de la dutxa o lavabo per tirar la cadena del vàter. Una instal·lació de re-aprofitament d'aigües grises amb un filtre.
  8. Regular la pressió de les aixetes, amb menys pressió podem rentar el plats millor, o rentar-nos les mans millor sense esquitxos.
  9. Si rentem els plats a mà, col·loquem una palangana on acumulem aigua per fregar els plats.
  10. Vigilem el possible degoteig de les aixetes, una aixeta que degoteja consumeix 100l al mes.
 

1 comentari:

  1. Per a l'escalfament de l'ACS caldria comentar que des de fa uns anys és obligatoria la instal.lació de col.lectors solars. Aquests permeten una cobertura de les necessitats tèrmiques per l'ACS, i llavors les calderes són les que aporten la resta. Depenent de la zona climàtica en la que es trobi la vivenda, així com el municipi, les cobertures van del 30 al 70%.
    També comentar la utilització de calderes de biomassa en comptes de calderes de gas. En aquest cas sempre serà per donar cobertura a l'ACS i la caléfacció. Si instal.lem una caldera de biomassa llavors ja no és obligatori la instal.lació dels col.lectors solars. L'avantatge de les calderes de biomassa és que el preu del seu combustible és més estable que els combustibles d'origen fòssil, i actualment també són més barats. Per altra banda, el cost d'una caldera de biomassa és superior al d'una de gas o de gas-oil.

    ResponElimina