dilluns, 11 d’octubre del 2010

A casa nostra: consum responsable i no abusiu

Nosaltres com a usuaris d'un habitatge també podem reduir consums d'energia i d'aigua! 
Tal i com vaig proposar  L'Aigua i els residus a l'Àrea Metropolitana de Barcelona la intenció d'aquest article és facilitar-vos eines per tal d'estalviar a les vostres factures de llum, gas, aigua i conseqüentment respectar el medi ambient, amb un consum NO abusiu i responsable.

D'acord amb el balanç energètic de Catalunya de l'any 2007, l´energia que es consumeix a Catalunya equival a unes 3,7 tones de petroli per any i habitant. El ciutadà és un dels principals consumidors d´energia, cosa que es manifesta en les activitats quotidianes a casa seva (14% del consum d´energia final a Catalunya) i en els seus desplaçaments (17% del consum d'energia final a Catalunya). Generalitat de Catalunya
Aquestes dades són les que reflecteixen la responsabilitat que tenim cada un de nosaltres sobre el medi ambient, i crec que no és poca.  Aquest increment de consum d'energia ve donat per les noves exigències de confort, un nombre més gran de m2 per càpita, els nous equipaments de la llar i l´augment dels nivells de refrigeració.

Distribució del consum d’energia a la llar (any 2007)


El gràfic està composat pels següents %:
41,4% del consum d’energia es degut a la calefacció
22,2% als aparells electrodomèstics
17,1% a la generació d’aigua calenta sanitària
10,2% a la cuina
7,7% a la il·luminació
1,4% a la refrigeració

Com podem reduir el nostre consum?

Llegiu els següents articles:




5 comentaris:

  1. Bona sèrie d'articles!

    Proposta: consum responsable i no abusiu a les empreses. Com aconseguir que la gent no es deixi el llum obert tot el cap de setmana? Que tanquin les aixetes? quan en un lloc hi treballen més de 100 persones... com es té en compte tot això?

    ResponElimina
  2. Perfecte, s'apunta nou tema per nou article.
    El problema és que la gent que deixa la llum encesa o l'aixeta oberta...no acostumen a llegir aquest tipus de blogs. Però trobarem alguna manera d'anar conscienciant a la gent d'això n'estic segura!

    ResponElimina
  3. Estimada companya compromesa,

    Crec que gran part de la culpa d'aquest consum desmesurat, almenys en la part de la climatització, resideix en que s'ha aplicat les noves eines tecnològiques(Calefacció, AA, etc.. amb antics sistemes constructius.

    M'explico, i es que és molt fàcil instal·lar-se un aparell d'aire acondicionat a casa, o fins i tot ara, posar-se calefacció a través de les companyies subministradores de gas que et fraccionen el cost de les instalacions a les factures. Però la gran majoria d'habitatges no disposa de sistemes constructius que afavoreixin l'eficiència energètica del conjunt de l'edifici(Fusteries amb ruptura de pont tèrmic, aillaments tèrmics en façanes i cobertes, eliminar ponts tèrmics a les solucions constructives, aprofitamn...), pel que es perd part de l'energia generada i s'ha d'elevar el consum per mantindre les condicions de comfort.
    I com sempre, si no se'ns motiva econòmicament per efectuar les modificacions als inmobles no farem res.

    D'altre banda i responent a la Mònica, proposo una solució cara d'inici però que pot amortitzar-se a la llarga. I és que la Domòtica és una realitat avui dia. Una realitat cara pero eficient. Així doncs amb la domòtica podem controlar l'encès i apagat d'enllumenat i la climatització de l'edifici entre d'altres, segons les nostres necessitats i sense haver de dependre de l'èsser humà que tantes vegades falla.

    Una abraçada als blogeros sostenibles

    ResponElimina
  4. Dr.Amos, molt agraïda dels teus comentaris al blog, i com molt bé dius, la solució al problema que proposa la Mònica passaria per una automatització dels sistemes tant elèctrics com d'aigua.
    En breu realitzaré un nou article, on esteu convidats a seguir proposant solucions o generant nous temes a solucionar.
    Gràcies a tots els lectors sostenibles!

    ResponElimina
  5. Escapant i ampliant una mica el tema de comentari, i portant-lo al meu sector, només dir-vos que jo també espero que cada cop siguem més homo responsabilus!

    http://www.youtube.com/watch?v=o-ttoYYQZZs

    I gràcies per les aportacions Clara... es tindràn en compte!
    Una abraçada

    ResponElimina