dilluns, 11 d’octubre del 2010

Climatització

Com podem reduir el nostre consum?

Climatització

Evidentment la clau per l'estalvi de la climatització és un bon aïllament, però en aquest aspecte poc podem fer nosaltres com a usuaris de l'habitatge, així que això els hi deixem als tècnics.


Tenim el bon costum de ventilar la casa cada dia per tal de renovar la casa, i és una molt bona rutina però cal saber com fer-ho:

- temps de ventilar uns 10min
- moment del dia: dependrà de la temperatura externa, a l'hivern millor fer-ho al migdia i a l'estiu a primera hora del matí
És totalment necessari apagar la calefacció a la nit i encendre-la un cop ventilada la casa i totes les finestres tancades.

Si teniu un pis de propietat, estalviaríeu fins a un 25% d'energia si canvieu els vidres de les finestres i en col·loqueu de dobles a part de millorar el confort tèrmic també millorareu l'acústic. Cal tenir en compte que el 40% de les fugues de calor es produeixen a través dels vidres i les finestres.

Si les finestres són de fusta i no s'ajusten bé podeu col·lacar a tot el perímetre de la fulla de la finestra, una cinta estanca que al tancar la finestra s'infla i la fa hermètica.

Utilitzeu persianes/porticons i cortines: deixeu entrar el sol el màxim a l'hivern i impediu la seva entrada a l'estiu.

Si heu d'escollir entre un ventilador tradicional i un aparell d'aire condicionat escolliu el primer. El consum és molt inferior i evita problemes d'al·lèrgies o molèsties que apareixen amb l'aire condicionat si no es fa un bon manteniment de la instal·lació.
Els aparells d'aire condicionat, pel seu consum energètic i per la seva complexa problemàtica ambiental (emeten gasos residuals que afecten a la capa d'ozó i al canvi climàtic) fan que sigui la nostre última alternativa. I si us és imprescindible, compreu-lo de refredament evaporatiu d'aquesta manera estalviareu energia.

La temperatura de confort dins d'una vivenda ha de ser entre 19º-20º a l'hivern i 25º a l'estiu. Per cada grau que augmentem la calefacció o refrigeració consumim un 8% més d'energia.

Se'n troben poques, però les calefaccions centralitzades de gas són les que permeten un funcionament més econòmic, ja que cada radiador l'utilitzem de manera autònoma als altres. Tota les instal·lacions centralitzades són les més recomanables, però en el nostre país tendim a voler tenir cada un, la nostre instal·lació privada...aquest pensament costarà de canviar. 

Encara que no sigui centralitzada, hem de tenir el costum de apagar els radiadors de les estances on no hi estem fent vida!! Mai cobriu un radiador amb un moble o elements decoratius ja que estem perdent molta eficiència de la instal·lació. I és molt poc recomanables la calefacció elèctrica per la seva baixa eficiència energètica en el procés de generació de electricitat.

El termòstat és un aparell que ens automatitzarà l'encesa i l'apagat la climatització en quan arribem a la nostre temperatura de confort.

2 comentaris:

  1. En el comentari anterior no deixava el meu correu, és albertcalls@hotmail.com.

    Gràcies.

    ResponElimina
  2. Benvolguda, sóc ALbert Calls, de la revista TRIBUNA Maresme i et demano permís per reproduir el teu article citant l'autoria i el blog. Si em dones permís i m'envies l'adreça et faré arribar també un exemplar per correu. Aquest mes fem un especial de Climatització, i la revista és d'informació general (35.000 exemplars).

    Albert Calls
    TRIBUNA Maresme
    albertcalls@hotmail.com

    ResponElimina