diumenge, 19 de setembre del 2010

Anàlisi del Cicle de Vida dels materials de construcció (ACV)

Com ja vaig anunciar en el passat post : "L'aigua i els residus a l'Àrea Metropolitana de Barcelona" avui toca parlar de l'Anàlisi del Cicle de Vida (ACV).

ACV podríem dir que és l'a-b-c de l'arquitectura sostenible. És una feina no massa agraïda per la majoria dels "visitans" d'un edifici. Acostuma a passar en la majoria de sistemes passius (Arquitectura Bioclimàtica) a diferència dels sistemes actius (panells solars, fotovoltaics...), aquest últim és el que veiem cada dia en els edificis nous que, obligats per la normativa (CTE) , ens mostren la instal·lació de panells solars, per exemple.
Però vull remarcar la feina que hi ha darrera d'un autèntic edificis sostenible tant amb la projecció de sistemes actius com passius. I és en la fase de projecte on ACV te un paper fonamental.
 
Definirem ACV com a eina de càlcul que ens permet conèixer i quantificar els impactes ambientals en els diferents processos en l'obtenció dels materials:


Cada un dels processos identificats en aquest quadre tenen una traducció directa amb kg/T de CO2 emesos a l'atmosfera. Aquest anàlisi te com a objectiu minimitzar aquestes emissions i per tant és essencial en el moment de l'elecció de cada un dels materials.

Hi ha tres tapes en la vida d'un edifici:
  • Construcció: disseny productes/equips/sistemes i execució
  • Manteniment
  • Rehabilitació
I és a la primera etapa, la de dissenyar i executar, on em d'analitzar-ne les altres. No ens podem permetre la llibertat de construir un edifici i deixar incert el seu futur, la filosofia que em de tenir és “del bressol a la tomba o a un nou bressol”.

L'ITeC (Institut de la Tecnologia de la construcció de Catalunya) ofereix un Banc de materials els quals tenen associat la seva equivalència amb emissions de CO2, és molt recomanable per tenir una noció d'equivalències.

Per altre banda l'Agenda de la Construcció Sostenible en ofereix algunes recomanacions bàsiques per l'elecció dels materials més adients per la construcció dels nostres edificis, els quals d'aquesta manera tindran menys impacte ambiental. Us en faig un resum:

Producció materials:
  • Utilitzar preferentment materials procedents de recursos renovables
  • Utilitzant materials reciclats o reutilitzats
  • Utilitzar materials amb una baixa despesa energètica durant la seva extracció i fabricació
  • Utilitzar materials procedents de matèries primeres abundants i de baix impacte/toxicitats
  • Considerar la distància de transport dels materials fins a l’obra
Construcció:
  • Aplicar un pla de gestió de residus a l'obra, garantir la separació de residus segons el seu reciclatge i assegurar la ruta dels residus (Control de Qualitat)
  • Verificació de igualtat entre projecte i execució
 Explotació/Manteniment:
  • Minimitzar les necessitats energètiques (dependrà en gran part de la "pell") de l’edifici i incorporar l’ús d’energies renovables
  • Minimitzar la necessitat d’aigua de l’edifici i afavorir la recirculació d’aigües grises
  • Incrementar la durabilitat de l’edifici
  • Assegurar la reparació dels productes, elements i sistemes
  • Definir les operacions de manteniment preventiu i correctiu
Rehabilitació:
  • Fer una correcta diagnosi per avaluar l‘origen de la problemàtica a resoldre. Utilitzar materials compatibles amb els existents i de vida útil similar als de l’edificació on s’actua
Fi de la vida útil:
  • Facilitar el procés de desconstrucció i maximitzar la reutilització de components
____________________________________________________________
Idees a comentar en pròxims articles:
- Sistemes passius i sistemes actius en l'arquitectura sostenible


1 comentari:

  1. Hola,
    És el primer cop que entro aquí, i he de dir que m'ha sorprés la cuantitat d'informació que hi he trobat.
    Aquest últim és un molt bon article.
    És reconfortant saber que dins d'un mercat tan competitiu i moltes vegades, vist des de fora, sense escrúpols hi hagi gent que s'ocupi i preocupi de la sostenibilitat i és encara millor veure que ho fan des d'una perspectiva pràctica i tècnica, molt allunyada dels discursos buits de sentits que fan molts defensors de la sostenibilitat.
    Gràcies i molts ànims Clara.

    ResponElimina